historisk överblick

Under 1800-talet

... känns kyrkan trängre och trängre: och snart står en ny kyrka klar.

 

Vid sockenstämma den 10 nov. 1850 var frågan uppe om hur man skulle göra med gamla kyrkan.

Meningen hos de allra flesta var nog, att den skulle rivas eller i varje fall lämnas att förfalla. Det var i en tid, då man såg mera krasst på sådana minnesmärken till och med bland kyrkans eget folk. Men sådana tankar kom inte fram vid denna märkliga stämma i Ytterlännäs, så pass märklig, att vi här tar med paragrafen in extenso:

Till följe av skriftligen därom gjord begäran framställdes till Skattemännen utlåtande, huruvida den gamla kyrkan, under förutsättning att högvederbörligt tillstånd därtill vinnes, skall nedrivas och därav begagnas v-id nya kyrkans slutliga uppförande och inredning, vad därtill kan befinnas dugligt. Herr Protocolls Sekreterare Schönmeyr uppstod härvid och anförde:

"att han ville hava i protokollet nedlagt protest mot gamla kyrkans rubbning; att det skulle vara ett helgona rån, att förstöra ett tempel, som våra förfåder för minst 500 år tillförene uppfört för att begagnas av deras efterkommande till Guds ära och gemensam uppbyggelse och andakt, ett tempel som i anseende till sitt höga byggnadssätt, dess sköna prydnader och målningar, skola för världen bära vittne om fädrens mannakraft och skönhetssinne, och att det skulle vara ett våld och skändligaste förakt mot våra avlidna Fäder att förvandla deras lugna och fredliga grifter till hemska och ödsliga grus- och stenhögar m.m."

Efter anförandet ärav begärdes ånyo församlingens utlåtande i omförbemälte ämne, varefter Skattemännen enhälligt beslöt att Gamla kyrkan skulle orubbat fä förbliva sådan den befanns.

Stämman leddes av pastoratets kyrkoherde Paul Wilhelm Huss, som svarat för protokollet, som på sockenmännens vägnar undertecknats av Johan Nyberg i Bollsta, J.H. Hamberg i Nyland och Nils Näsström i Sunnanåker.

ur Sten Berglund, Det Gamla Ytterlännäs, Nyland 1974

 

Carl Martin Schönmeyr i yngre dagar

Fru Schönmeyr i yngre dagar

Johan Nyberg

Paul Wilhelm Huss

Carl Martin Schönmeyr vid mognare ålder

Fru Schönmeyr vid mognare ålder


Nya kyrkan invigdes år 1854, och Gamla Kyrkan lämnades öde, förutom på 1890-talet, då den användes under en tid när nya kyrkan bygdes om.

Paul Wilhelm Huss var Prost i Torsåker-Ytterlännäs-Dals Pastorat 1846-1857, och höll avskedsgudstjånst i Ytterlännäs Gamla kyrka 22. oktober 1854.


historisk presentation i PDF-format

på CD-ROM

bildbesök

bildsvit

mitt Ytterlännäs

måla själv