vägkyrkan vid ytterlännäs gamla kyrka
- firandet av 10års-jubileet -

In English here

- de suddiga bilder är från videofilm, och regnet ute gjorde att det var rätt mörkt inne -

Ett 70-tal personer träffades vid Ytterlännäs Gamla Kyrka fredag den 12. augusti 2005 för att fira Vägkyrkans 10års-jubileum samt avslutningen av 2005-års säsong.

Kvällen bjöd på ett rikt utbud av toner och ord, och 16 musiker i ålder från 5 till 50 sjöng stämsång och spelade fioler, trumpet, flöjt, cembalo, harpa och orgel från kyrkans alla hörn.

- foto: Sven Palmquist -

Från kaffestugan tågade man till en gånglåt upp till kyrkan, och in genom vapenhuset till toner av Laudate omnes gentes i Taizétraditionen.

Därefter bjöds det på svenska studentsånger från tiden då Ytterlännäs-madonnan var ny, musikstycken från motreformationens Rom, från det protestantiska England och från de amerikanska sydstaternas baptist sångtradition.

En symbol för Vägkyrkan som en sammanflätning av bidrag från många olika håll gestaltades genom den 23. psalterpsalm Herren är min herde, då en präst, en kyrkvärd, en vaktmästare, en f.d. guide, en blivande guide och en stamgäst läste var sin vers omringade av snirklande toner från harpan.

Kyrkoherde Karin Bodin höll en betraktelse och gav välsignelsen, samordnare David Kettlewell gav en överblick över den gånga säsongen. Denne hade sett 50% flera besökare än förra året, med guidning på svenska, engelska, tyska och franska, till folk från såväl luteran, katolik och ortodox bakgrund som från hindu-, buddist- och taoist-kulturer. De kom från Tai Pei, Bangkok och Calcutta, från Baludjistan, Cuba, och USA, från Hällsjö, Sandslån och Sunnanåker.

I kaffestugan berättade Olle Svanholm och Vivi-Anne Wallin hur ett spannmålsförråd och garage omvandlades till en läcker kaffestuga. Stiftsadjunkt Leif Selling berättade om utvecklingen av vägkyrka som företeelse, framförde en hälsning från biskopen, och försäkrade att dagens vägkyrka i Ytterlännäs är nånting stort och omfattar mycket som inte finns på andra orter. Håkan Wallstén och Karin Skoglund berättade hur Vägkyrkan i Ytterlännäs hade kommit i gång med guideutbildning och kaféverksamhet, och kvällen slutade med informell växling av historier och minnen från många fler.

Det finns en film av kvällen på DVD à 100,- kontakta David - provsnutt i mpeg-4 format here:


bildgalleri