församlingskedjan

I september 1910 hade symöte utlysts i Nässom. Man beslutade vid denna samling att en förening skulle bildas. Den fick namnet församlingskedjan och var en förening för diakoni inom församlingen. En av dess första uppgifter var att samla in medel till en julgåva åt församlingens fattiga. Det var en liten penninggåva som delades ut till behövande.

Komminister Vilhelm Viklund och prostinnan Hedvig Norberg lade våren 1913 fram ett förslag till Prosten Norberg som omedelbart ställde sig positiv till förslaget. En söndag skulle firas speciellt för de äldre i församlingen och den skulle kallas «De gamlas dag". Idéen hämtades troligen ifrån USA och Bjärtrå var en av de första, ja kanske den första som firade denna dag i Sverige. Seden kom att bli till en tradition i församlingen och i hela landet.

Församlingskedjan fick ett intensivt arbete med förberedelserna för högtiden. Penninggåvor och naturagåvor i form av smör, bröd, mjölk etc samlades in. Sågverken ställde sina ångbåtar till förfogande för transport till kyrkan och i juli månad hölls den allra första , "de gamlas dag", i Bjärtrå församling. Det flaggades allmänt denna dag i hela församlingen och vid högmässan deltog en sångkör med ett flertal sånger. Efter gudstjänsten bjöds så de äldre på smörgås och kaffe av församlingskedjan nere i skolsalen på centralskolan vid kyrkan.

Församlingskedjan anställde under 20-, 30-, och 40-talen en diakonissa till församlingen. Hon avlönades av insamlade medel och de olika företagen i bygden bidrog med penningmedel till tjänsten.

Församlingskedjan har vidare under en lång följd av år fortsatt med att dela ut en julgåva till församlingens äldre, numera i form av en julblomma till de äldre på vårdhem och sjukhus. Den har även fortsatt att vara värd vid de gamlas dag och vid församlingsaftnar och symöten. Vidare kan inventarierförteckningen berätta om de mänga gåvor som församlingskedjan givit till församlingen. Att notera är att vid tiden för församlingskedjans bildande så saknades ålderdomshem i församlingen och behovet av en förening för diakonalt arbete måste ha varit stort. Ålderdomshem blev det först på 1930-talet då ett lantbruk med stor gård inköptes för ändamålet.

Den senaste utvecklingen under 2002 för Församlingskedjan är att ett samarbete inletts mellan ordföranden Monica Klintbo och pastoratets diakon Ragnhild Pelo.