SOHL-Konferens 2000 efterklang - workshops

Rörelser för hjärna och inlärning

Birgitta Birath

klicka för en närmare titt

Pedagogiska rörelseövningar har stor effekt på t ex koncentration och inlärning och skall inte förväxlas med rörelse i allmänhet. Rörelserna bygger till stor del på kroppens akupunktursystem.

Avtryck av en människas händer har i många fall gjort det möjligt att följa och analysera hennes utveckling. Efter rörelseövningarna har ibland dramatiska förändringar ägt rum både i inlärningssituationen och i händerna. Handanalysen kan vara till stor hjälp vid yrkesval, eftersom handen visar intressen och anlag.

Rörelseprogrammen och handanalysen bygger båda på kroppens kommunikation med hjärnan. En workshop med exempel och praktiska övningar.

Birgitta Birath har i sitt arbete som lågstadie- och speciallärare sökt många olika sätt att diagnosticera och behandla problem vid inlärning. Hon har arbetat dels med pedagogiska rörelseövningsprogram, dels med analys av handavtryck, musik och bild mm.

Och efteråt skrev Birgitta så här:

Workshopen innehöll:
a. Redogörelse för forskning kring betydelsen av kroppsrörelse, för att stimulera hjärnan.
b. ögonrörelsernas betydelse för minnesfunktioner.
c. övningar från hjärngympa, gå i åttan, fingerövningar mm.
d. Exempel på förändring hos elever: skrivstil, stavning och exempel på förändring i handen efter hjärngympa, som en spegling av förändrad hjärnaktivitet.


Konferens-2002 efterklang