Konferens-2000 > artiklar

 

Svenska för invandrare - tips och idéer

Kajsa Pettersson & Elisabeth Svensson

Vi är två lärare som arbetar med lågutbildade flyktingar och invandrare på ett vuxengymnasium i Angered (Göteborg).

Våra elever har ofta många inlärningshinder p.g.a tortyr, krig, förföljelse m.m. För att våra elever ska må bättre och lära sig mer använder vi braingym och suggestopedi.

Vi har skrivit texter själva enligt suggestopedisk modell. På konferensen visade vi många av våra övningar; övningar som vi vet fungerar bra! Vi arbetar ofta med bilder på olika sätt:bildpromenader, gå runt och leta efter rätta bilder till texter, skriva dialoger till bilder parvis och de andra gissar vilken bild det handlar om.

Vi rör oss mycket i klassrummet: vi tränar t.ex. alfabetet och siffror genom att skriva på varandras ryggar, vi tränar kroppsord genom att ta på varandra, vi tränar grammatik t.ex verbtema eller adjektivkomparation genom att dela ut lappar där eleverna måste leta efter de ord som hör ihop. På samma sätt kan man göra med frågor och svar. Vi gör enkla rollspel och vi leker restaurang och vårdcentral (mycket populärt).

Tyvärr hann vi inte med så många övningar på konferensen och helst ska man övningarna själva för att förstå dem och komma ihåg dem! Men det kommer väl fler tillfällen?!

Hälsningar från Kajsa och Elisabet

E-post: hahamberg@privat.utfors.se