Medeltida afton, Ytterlännäs Gamla kyrka - 11 juli 2010

Det här är vår årliga medeltida afton för att fira början av sommarens besökssäsong med vägkyrkan i Ytterlännäs Gamla kyrka i Ångermanland. Stommen i gruppen är vi som jobbar som guider och sköter caféet, men vi musicerar varje dag i Gamla kyrkan och var och en är välkommen som vill ge lite tid till att sjunga eller spela. Med sina medeltida väggmålningar, renässansträskulpturer och barockinredning, lockar kyrkan besökare från hela världen, under sju sommarveckor, sju dagar i veckan, sju timmar om dagen - www.ytterlennes.net

Del 1 av detta videoklipp börjar med "Puer natus" - 'Ett pojkebarn är född i Bethlehem, Alleluia!' - såsom den återfinns i den första tryckta samlingen av svenska sånger, med extra stämmor tillagda allt eftersom för att göra harmonin fulländad.

"Solis previa" är ett firande av Jungfru Maria, från en Böhmisk handskrift, och den efterföljs av en harpimprovisation över "O gloriosa domina", ytterligare en sång på samma tema. Praetorius "Audite, silete, divina musica" är en uppmaning att 'Var stilla och lyssna till musiken, den gudomliga!'

Till Luthers sättning av fromma texter till dryckesvisor, svarade katolikerna i motreformationens Rom med att skriva högst personliga kärleksvisor till Jesus, en förlängning av idéen om att nunnan blir en Kristi brud; vi sjunger två st. från den första samlingen noter tryckt från kopparstick: Palestrinas "Jesu rex admirabilis", 'Jesus, beundransvärda konung' och "Quando cor nostrum visitas" - 'När du besöker våra hjärtan, så lyser sanningen däri' - av Giovanni Nanini, i vars skola Palestrina undervisade.

I John Dowlands "Come Againe" disponerar vi om stämmorna för att passa våra resurser, såsom man gjorde förr - här två damröster, en mansröst och en harpa.

Det andra videoklippet börjar med tre av John Dowlands danser spelade på blockflöjt och harpa.

Thomas Morleys ballett ('en sång som man dansar till'), "Now is the Month of Maying" - 'Nu är det majfirandets månad' - gavs ut först år 1595, men vi sjunger den såsom den var känd av en senare generation, omkring 1650, med enbart melodi och bas, fast vi har - såsom man gjorde förr - lagt till flera stämmor så att var och en har nåt eget att göra.

Thomas Tallis "If ye love me, kepe my commaundementes" - 'Älsken I mig, så hållen I mina bud' - sjungs ofta av körer nu för tiden: men om man följer vanlig 1500-talspraxis och sjunger med bara en röst per stämma, såsom vi gör här, får man en helt annorlunda dynamik av mänskligt växelspel och harmoni.

"En vänlig grönska" behöver knappast nån presentation för svenska läsare: så här blir den när vi gör den med besökande bussgrupper.

I "Gloria in excelsis" tillämpar vi en sakral text till en av Mozarts bekanta arior.

"Rise my Soul" - 'Upphöj din, min själ' - kommer från Sydstats-Baptisternas tradition av 'formnoter', shape-note hymns, med våra omarbetade harmonistämmor.

Musikalisk ledning & filmredigering - David Kettlewell