historisk överblick

in English

1964-1980: tre filmer på 16mm av bröderna Gösta & Torsten Melin

1964: "Ytterlännäs Medeltids Kyrka"
1978-80: "Ytterlännäs medeltidskyrkas restaurering åren 1978-80"
1980: "Biskopsvisitation i Ytterlännäs församling år 1980"

"... den första i Sverige utförda färgfilmen av en medeltida kyrka ... denna film har ett utomordentligt dokumentariskt värde ... och den har betydande artistiska förtjänster ..."

Prof. Henrik Cornell, 1964

"... oskattbar och klassisk ... ett ovärderligt vittnesbörd om en av Norrlands märkligaste kyrkor. Det är angeläget att filmen kan spridas och bevaras för framtiden ..."

Lars Cnattingius, Riksantikvarieämbetet, 1964

Här några smakprov -

filmsnuttarna läses med QuickTime 7, vilket kan laddas ner gratis här:
1964:

Inledning

Läktarna

Mariaklockan

Dop

 

1979-80:

Takrännor

Klockbock

Färg

1980:

Biskopsvisitation


Dessa tre filmer om Ytterlännäs Gamla Kyrka kan ses som kulmen på bröderna Gösta & Torsten Melins bildproduktion: deras brinnande intresse för att visa denna klenod på film slukade stora delar av deras tid och andra resurser under rätt många år. Eivy Melin: "De klippte varje kväll och halva nätterna - de var inte anträffbara!"

Torsten berättar:

"Det började tidigt med gammkyrkan: jag och Gösta bodde bara nån kilometer ifrån Gamla Kyrkan i Nordanåkers by, så att vi var där ibland, och vi fick idén att en så fin kyrka borde vi göra en film av. Men vi var överentusiastiska, vi visste inte vilket jobb det var med att göra film!

"Vi visste att Gustaf Näsström älskade den här gamla kyrkan, och hans farfar hade varit med och justerat protokollet år 1850, när Schönmeyr sade att det vore ett helgonarån att riva kyrkan och sockenmännen beslöt att den skulle vara kvar. Han blev helt tänd på idén och ställde upp och berättade till filmen.

"Jag säger med Gustaf Näsström, att 'Ytterlännäs Gamla Kyrka är ett relikskrin, till brädden fylld av murad, målad och skulpterad skönhet: och inom sina murar rymmer hon en förbluffande rik och ädel helhetsbild av fädernas kyrkorum'. "

Nu när dagens digitala teknik låter oss göra materialet allmänt tillgängligt på DVD, har Eivy och Kerstin Melin ställt det till förfogande för att visas och säljas till förmån för Gamla Kyrkan, och till minne av upphovsmännen: de båda bröderna gick bort vid 84-års ålder, år 2002 resp. 2004.

Torsten Melins andra stora verk är en samling foton med motiv ifrån kyrkan. De finns som utställning i storformat och som vykort, och återfinns också här på kyrkans webbplats.

Ytterlännäs medeltidskyrka 1964: tal & manus - Gustaf Näsström - 18 min
Restaureringen 1978-80: tal & manus - Ingemar Glemme - 25 min
Biskopsvisitation 1980: tal & manus - Torsten Melin - 12 min

DVD-produktion - David Kettlewell

 

Alla tre filmer finns att köpa på en DVD för en hundring:kontakta David


historisk presentation i PDF-format

på CD-ROM

bildbesök

bildsvit

mitt Ytterlännäs

måla själv